Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΟΥ


ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΟΥ


       Διαβάζοντας προ ημερών το βιβλίο του συγγραφέα κ. Ιωάννη Κορνιλάκη «Ιωάννης Καποδίστριας – Ο Άγιος της πολιτικής» με κέρδισε ιδιαίτερα και μίλησε κατευθείαν στην ψυχή μου το προλογικό σημείωμα του βιβλίου γραμμένο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ. κ. Κύριλλο.
            Γράφει :    
Όπως έλεγε ο Άγιος Γέροντας Παίσιος «Είναι επιτακτική η ανάγκη προβολής ενός προτύπου Κυβερνήτη προς μίμηση από τους πολιτικούς μας, κυρίως, προκειμένου οι Έλληνες να αποκτήσουν ορθά πολιτικά κριτήρια στην επιλογή των Κυβερνητών του Έθνους μας.» Ο Ιωάννης Καποδίστριας, όπως υπογραμμίζει η Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελένη Κούκου, είχε «σαφῆ πίστιν  εἰς τὴν Ὀρθοδοξίαν καὶ τὴν ἔμπρακτον ὀρθοπραξίαν» αφού όπως έγραφε ο ίδιος : «ὅτι πρέπει ἤγουν νὰ βοηθώμεθα μὲν ἀμοιβαίως, χωρὶς ὅμως νὰ ἀπομακρυνώμεθα ἀπὸ τὰς Ἱερὰς Ἀρχὰς τῆς Ἠθικῆς, τῆς Ἁγιωτάτης Πίστεως ταύτης, πρὸς μόνην τὴν ὁποίαν εἴμεθα ὀφειλέται, τοῦ νὰ συνιστῶμεν ἀκόμη ἕν ἔθνος, τοῦ νὰὑποφέρωμεν διὰ τοῦτο, τοῦ νὰ αἰσθανώμεθα βαθέος τὰς κακουχίας ἡμῶν, καὶ τὴν ἀνάγκην ἐπὶ τοῦ νὰ ἐλευθερωθῶμεν ἀπὸ αὐτὰς διὰ παντός».
            Η ταπεινότητα μου νιώθει ιδιαίτερη εθνική υπερηφάνεια και την εν Κυρίω καύχηση, διότι υπηρετώ, ελέω Θεού, επί σειράν δεκαετιών έναν ευλογημένο τόπο που ανέδειξε έναν άξιο μιμητή του Ιωάννη Καποδίστρια, τον ένδοξο και θρυλικό Μαύρο Καβαλάρη και πρωθυπουργό της Ελλάδος, Νικόλαο Πλαστήρα, ο οποίος υπήρξε αγνός πατριώτης, ανιδιοτελής, ηθικός και ενάρετος άνθρωπος που κυριολεκτικά θα λέγαμε, πέθανε απένταρος «στην ψάθα».
Ναι! Είναι ανάγκη να προβάλουμε, να αναζητήσουμε και να μιμηθούμε ανθρώπους που υπηρέτησαν υψηλά ιδανικά, υψηλούς σκοπούς και έβαλαν ψηλά τον πήχη, πρώτα για τον εαυτό τους και έπειτα για όλους εμάς τους κοινούς θνητούς. Ενδεικτικά θα παραθέσω για τους κατέχοντες και έχοντες «μνήμην βουβή» ως προς την Ιστορία, αλλά και για όλους εκείνους που θα ήθελαν να γνωρίζουν, γεγονότα από τη ζωή δύο μεγάλων  του Ελληνικού Έθνους που όσο κι αν θέλουν κάποιοι εντός κι εκτός συνόρων, δε μπορούν να αποκρύψουν.
          ΝΑΥΠΛΙΟ 30 -03 – 1830   (ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ)
«Η ΕΛΛΑΣ ΑΝΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥ ΛΟΙΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ»

          ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ
ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ , ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΤΟ 1923 ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΝ.
          Οι δύο αυτές στιγμές ενώνονται μυστικά αφού για πρώτη φορά ο Ιωάννης Καποδίστριας στηριζόμενος σε κείμενο του Αρχαίου Ιστορικού Στράβωνα δηλώνει στην επιστολή του προς τους Άγγλους  ότι Ελλάδα και Μακεδονία είναι ΕΝΑ και στη συνέχεια ο Ελευθέριος Βενιζέλος προς χάριν του Νικόλαου Πλαστήρα το πραγματοποιεί.
          Ένας από τους λόγους δολοφονίας  του Καποδίστρια ήταν η ανακατανομή της γης από τους τσιφλικάδες  προς τους καλλιεργητές της, πράγμα που ζήτησε με επιστολή του προς την Γερουσία στις  14 – 02 – 1830. 
          93 χρόνια μετά, την ίδια ακριβώς ημέρα, 14 – 02 -1923, ως φόρος  τιμής στον Ιωάννη Καποδίστρια έρχεται η λύση του αγροτικού ζητήματος από τον Νικόλαο Πλαστήρα.
       
        «Όποιος βλέπει την πατρίδα του να καταστρέφεται και κάθεται αδρανής, είναι το ίδιο σαν να την καταστρέφει ο ίδιος».
         
Τα λόγια αυτά του Νικολάου Πλαστήρα καθώς και τα λόγια του Μητροπολίτη μας κ.κ Κυρίλλου,  έγιναν η αφορμή για να ταυτιστούν οι δύο σημαντικές αυτές προσωπικότητες  οι οποίες δρούσαν πάντοτε με γνώμονα την αγάπη ως προς την Ορθοδοξία και την πατρίδα μας και να  εμπνευστούμε για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα που θα φέρει το όνομα «Νικόλαος Πλαστήρας» και θα υπηρετεί υλικά και πνευματικά, οράματα, προσπάθειες και θέσεις, έχοντας ως μόνο στόχο την αξιοκρατία, την αξιοπρέπεια και το συμφέρον του λαού της Καρδίτσας και κατ’ επέκταση της πατρίδος μας.
           Ευχόμενα από καρδιάς όλοι οι ιεράρχες να μιμηθούν το σθένος της πέννας του κ.κ Κυρίλλου και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση με οποιοδήποτε τρόπο για όλη την εκκλησία σε αυτές τις δύσκολες μέρες του έθνους. Πάντα στις δύσκολες στιγμές  του έθνους πρωτοστατούσε η εκκλησία μας. Ελπίζουμε και σήμερα να παίξει το ρόλο της.
          Ζητώ από τον Θεό και τον Μητροπολίτη μας  τις ευλογίες και τις ευχές για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα αυτό.
Με εκτίμηση
Βάϊος Κακαργιάς
πρώην Δήμαρχος Δήμου Σελλάνων
και ο σκεπτόμενος και συνάμα προβληματισμένος Καρδιτσιώτικος λαός για το μέλλον του τόπου μας.
                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου